Informatie over de nieuwe functionaliteiten in MTbook, de resultaten van het afstudeeronderzoek van Ilse Oosterhoff over Safety alerts & recalls en een blik richting de toekomst waren de onderwerpen die werden besproken tijdens de MTbook gebruikersbijeenkomst. In combinatie met de transparante discussies die er ontstonden, noemden de deelnemers de dag informatief, inspirerend, verhelderend en gezellig.
Terugblik en nieuwe functionaliteiten in MTbook
Aan het begin van de bijeenkomst werd teruggeblikt op de afgelopen periode betreffende MTbook. Op dit moment zijn er 13 ziekenhuizen die gebruikmaken van MTbook. Martini Ziekenhuis Groningen en het IJsselland Ziekenhuis hebben onlangs besloten om zich bij MTbook aan te sluiten.
De functionaliteiten die zijn gedemonstreerd zijn:
- De inventarisvergelijker om instrumenten binnen het ziekenhuis te kunnen vergelijken.
- Het aanvraagproces voor nieuwe objectsoorten.
- Het MTbook portaal als kijkdoos voor informatie.
- Het samenstellen van de eigen company inventaris met objectsoorten.
- Het vergelijken van aangeleverde gebruikersdata tegenover de MTbook data.
Bent u nieuwsgierig of u ook gemakkelijk aan kunt sluiten op MTbook? Neem gerust contact met ons op!
Safety alerts en recalls. Afstudeeronderzoek Ilse Oosterhoff
Nadat de nieuwe functionaliteiten van MTbook waren gedemonstreerd, gaf Ilse een presentatie over haar onderzoekresultaten. De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn hieronder opgesomd:
- In 2020 wordt de Europese wet- en regelgeving verscherpt met betrekking tot medische hulpmiddelen. Hiermee verandert het systeem van registratie, onderzoek en post market(ing) surveillance van medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica.
- Het aantal recalls wordt door de ziekenhuizen geschat op 1 per jaar, het aantal veiligheidsberichten op 30-40 per jaar.
- De fabrikant is verantwoordelijk voor post market surveillance en het melden van safety alerts en recalls bij de IGZ en de klant. In theorie zouden de safety alerts en recalls (veiligheidsberichten) vanuit de fabrikant op één plaats moeten binnenkomen bij de ziekenhuizen. In de praktijk worden de veiligheidsberichten naar het gehele adressenbestand van de fabrikant gestuurd. Dit wordt ook wel de schot-hagel strategie genoemd. Een oplossing hiervoor kan zijn een centraal meldpunt/e-mailadres bij de ziekenhuizen.
- Ziekenhuizen acteren momenteel vooral op de veiligheidsberichten van fabrikanten en schaffen weinig tot geen producten aan voor het binnenkrijgen van veiligheidsberichten. Dit heeft te maken met de kosten en de ontbrekende capaciteit voor filtering van de veiligheidsberichten.
- In de procedures omtrent veiligheidsberichten is vaak geen tijdsduur voor binnenkomst-actie vastgesteld en de verantwoordelijkheid is bij elk ziekenhuis anders geregeld. Verder vindt er geen structurele evaluatie van het gehele proces omtrent veiligheidsberichten plaats, omdat er te weinig veiligheidsberichten zijn.
- Ziekenhuizen vinden dat fabrikanten meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Er wordt een gesloten cyclus gewenst, oftewel een controle vanuit fabrikanten of er door ziekenhuizen actie is uitgevoerd n.a.v. het veiligheidsbericht.
Een blik richting de toekomst
Ook werd er een blik richting de toekomst gedaan om de gebruikers op de hoogte te brengen van hetgeen waar MTbook zich op zal richten:
- MTbook zal de inventarisvergelijker verder gaan door ontwikkelen om nog nauwkeuriger matches te kunnen uitvoeren.
- In samenwerking met Logic Medical wordt voor Logic Medical een checklistbuilder functionaliteit ontwikkeld. Het resultaat hiervan zullen werklijsten zijn voor het uitvoeren van onderhoud bij objectsoorten.
- De functionaliteit om de usage data (hoe de objectsoorten bij de ziekenhuizen worden gebruikt) te vergelijken tegenover de MTbook data wordt verder doorontwikkeld.
- De samenwerking met derden.
Â
De dag werd afgesloten met een heerlijke lunch.